Thursday

Doa Istikharah

Doa Istikharah

Doa solat istikharah (memohon semoga Allah menunjukkan keputusan yang terbaik untuk dilaksanakan):

Kata Jabir Bin Abdullah, Rasulullah mengajar kami beristikharah dalam semua pekerjaan seperti Baginda mengajar kami satu surah dari Al-Quran. Sabdanya, apabila seseorang kamu mempunyai rancangan untuk melakukan sesuatu, hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat, kemudian bacalah doa ini:Terjemahannya:

"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

(sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).


{Al-Bukhari 7/162}

Semoga kita semua mendapat manfaat daripada doa istikharah ini, baik untuk diri kita mahupun orang lain, insyaAllah...amin..

No comments:

Post a Comment